För några dagar sedan testade jag och K att baka sådana där goda, sega kakor som man bland annat kan köpa på Subway. Har sett lite olika recept på dessa och var nyfiken på om man kunde få dem lika goda hemma. Och resultatet var försvinnande gott 😉
Det var väldigt enkelt att göra och jag tänkte även att jag kan dela med mig av lite tips för att undvika en del bakmisstag.
Det du behöver för att göra dessa kakor är:
– 150 g smält smör
– 2 msk sirap
– 1 äggula
– 1 ägg
– 2,5 dl strösocker
– 1 dl farinsocker
– 1 tsk vaniljextrakt
– 4,5 dl vetemjöl
– 1 tsk salt
– 1 tsk bikarbonat
Till fyllning kan du ha lite vad som helst. Jag tog hackad vit choklad men vilken choklad som helst eller nonstop eller liknande funkar också.
Rör ihop alla ingredienser med mjölen sist. Rör/knåda bara tills allting är blandat. Om man knådar för mycket så bildas nämligen glutenbindningar och kakorna blir då hårda och stumma i stället för sega som man vill ha just de här.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper i en ugnsform. Här är mitt tips att ta väldigt små klickar och lämna mycket utrymme mellan. Gör hellre fler omgångar i ugnen om de ej får plats på samma plåt för de flyter ut mycket!
Första försöket där kakorna flöt ihop lite väl mycket. Goda men inte så fina.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 175 gr ca 10-14 minuter. Låt svalna på plåten. kakorna är väldigt sega när de kommer ut ur ugnen men stelnar till när de svalnat.
Bli först att kommentera!