Lediga dagar kräver lite mer matlagning men häromdagen gjorde jag det enkelt för mig och stekte goda plättar med smak av vanilj. Det är mat som jag vet att barnen kommer äta av och känns lagom avancerat när man har ont om fantasi. Jag brukar alltid tänka på min barnsköterska på BVC när jag gör pannkakor eller plättar. När mitt äldsta barn hade börjat äta mat så var jag ibland orolig att han inte skulle få i sig allt han behövde. Typiskt ”första-barnet-oro” när man vill göra allt så bra som möjligt. Vid ett av BVC-besöken så pratade vi just om mat och kost och då sa barnsköterskan att pannkakor är riktigt bra mat för barn. De innehåller så mycket som små (och större) barn behöver; ägg, mjölk, fett och mjöl. Hon sa också att så många vuxna är allt för oroliga för mjölet men att för barn så finns det viktiga ämnen även i det. (Så klart inte för de med allergier eller överkänslighet men ni förstår…). Så när jag rör ihop smeten brukar jag alltid tänka på hennes ord och känna mig lite nöjd över att jag ger mina barn bra mat som samtidigt är god att äta.
Test av ett nytt recept
Just de här plättarna kändes lite extra nyttiga för de innehåller inget socker. Jag testade att hälla ner lite vaniljpulver i smeten. (Inte vaniljsocker utan äkta vaniljpulver som man kan köpa i de flesta affärer i en liten glasburk). Smaken blev faktiskt väldigt bra. Vaniljen gav en söt smak utan att jag behövde använda något socker alls. Och barnen åt varsin stor hög med plättar så de tyckte uppenbarligen att det smakade riktigt bra. Min son frågade om de kunde ha plättar till lunch och pannkakor till middag. Det blev nej på det men det blir säkert pannkakor på samma recept nästa lediga dag.
Recept på goda plättar med smak av vanilj
Jag använde ett helt vanlig recept för plättar och tillsatte endast vaniljpulver. Receptet går självklart lika bra att göra pannkakor av.
2 ägg
6 dl mjölk
2 1/2 dl mjöl
3/4 tsk salt
någon tsk äkta vaniljpulver
äkta smör att steka i
Jag brukar börja med att vispa upp äggen med hälften av mjölken. Sedan häller jag sakta i mjölet och vispar. På det sättet blir det mycket lättare att få en jämn smet utan mjöl-klumpar. När smeten är slät häller jag i resten av mjölken och rör i saltet och vaniljpulvret.
Sedan är det bara att hetta upp stekpannan eller plättjärnet. Ha i smör och låt det smälta innan du häller ner ett tunt lager av smeten. Vänd när plätten eller pannkakan fått fin färg och fortsätt tills du har fått en fin hög med goda plättar.
Ät med sylt eller grädde. Färska frukter eller bär går ju så klart också bra att lägga på!
Bli först att kommentera!