Om du vill ha något gott och mättande till frukost så har jag ett tips på en extra god havregrynsgröt. Den är perfekt på vardagen när man inte har gott om tid att duka upp ett stort frukostbord. Visst kan det vara gott med en smoothie eller en frukttäckt chia-pudding. Men ibland vill man bara ha något snabbt och mättande innan jobbet. Den här havregrynsgröten är, förutom att den är väldigt god, både nyttig och mättande.
Du kan välja själv om du vill koka havregrynsgröten som vanligt; med havregryn, vatten och lite salt. Men om du dessutom byter ut lite eller allt vatten mot någon form av mjölk så kommer du att känna skillnaden i smaken. Det blir så mycket krämigare!
Extra god havregrynsgröt
Jag testade Oatlys havremjölk eftersom det var den som råkade finnas hemma. Vid senaste matbeställningen följde den nämligen med som en gratisprodukt. Jag kan meddela att den fungerade alldeles utmärkt både att laga gröten med men också att ha ovanpå.
Det som egentligen gör den här gröten så mycket godare och väldigt mättande är en stor klick jordnötssmör. Jag brukar annars ha sylt på gröten men det innehåller ju en hel del socker. Jordnötssmöret ger den söta smaken men ger också energi på ett nyttigare sätt. Jag föredrar jordnötssmör med lite knapriga bitar i (crunchy) men annars finns ju en slät variant också.
Och svårare än så är det inte! Det känns lite som att den gamla hederliga havregrynsgröten har fått ett uppsving på sista tiden. Jag har sett blogg-bilder på många grötfrukostar från caféer i Stockholm till exempel. Eller det här inlägget som tar upp ett café i Köpenhamn som endast har olika sorters gröt på menyn.
Kanske är det så att man har tröttnat på att pyssla ihop allt mer avancerade ”bowls” och istället vill ha en mer rejäl och mättande frukost. Visst, den kanske inte passar som en fin Instagram-bild men den duger väldigt gott som frukost. Tipsa gärna om du har några gröt-favoriter!
Jessica
• 6 år agoHåller verkligen med dig om att gröt har varit lite underskattat en tid nu för att alla har fallit för smoothie- och chiapudding-trenden … jag också!! Men jag har ätit bovetegröt emellanåt, särskilt vintertid när man vill ha något varmt i sig. Nu har jag faktiskt precis köpt havregryn och tänkte börja äta det. Jag brukar mest ha i skivad banan eller rivet äpple men ska absolut testa jordnötssmör, det lät gott! Tack för tipset 🙂
JennyJenny
• 6 år agoJa, jag får också sådana perioder när jag blir sugen på havregrynsgröt. Men oftast tycker jag inte det mättar speciellt länge. Förutom sylt har jag testat banan och kanel på och det mättar ju också lite mer. Men eftersom jag gillar jordnötssmör så smakar det nästan som en efterrätt med den på 😉
Anna
• 6 år agoVad kul med ett gröttips! Har jag aldrig testat. Jag har också lagt märke till ”gröttrenden”.
JennyJenny
• 6 år agoHoppas att du gillar smaken! Jag älskar ju jordnötssmör men jag har förstått att inte alla gör det 😉
Jessica
• 6 år agoJa, en hel skivad banan i gör ju att man håller sig mätt längre plus att man ju kan göra den på någon slags mjölkdryck istället för vatten, som du gör, och inte att förglömma, en stor klick smör i 🙂 Men jordnötssmör ska absolut testas!!
JennyJenny
• 6 år agoAh! Smöret har jag ju glömt!! Nu blir den ännu bättre. Banan OCH jordnötssmör borde ju också funka bra ihop! Supertrött 😊